wtorek, 10 czerwca 2014

Gwiazdy na talerzu

Zdrowe jedzenie jest nie tylko modne, ale przede wszystkim korzystnie wpływa na nasz organizm. Produkty z kategorii superfood mają nawet o kilkaset razy wyższą zawartość substancji odżywczych niż zwyczajna żywność! Oczyszczają organizm, przyspieszają metabolizm, a także zapobiegają wielu chorobom. Warto znać te Kuchenne Gwiazdy.

SPIRULINA
Jest to alga morska - bardzo bogate źródło białka, witamin i minerałów. Oczyszcza nas z toksyn, a także wspomaga metabolizm.W wersji sproszkowanej dodawać ją można na przykład do świeżych soków i koktajli.


OTRĘBY
Są źródłem błonnika, a dzięki temu obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita. Wystarczą dwie-trzy łyżki dziennie, na przykład dodawane do owsianki. Na blogach jest mnóstwo przepisów na ciekawe pomysły z otrębami.


MĄKA GRYCZANA
To idealne źródło białka i mikroelementów, a co najważniejsze - doskonała alternatywa dla mąki pszennej. Możesz z niej skorzystać przygotowując naleśniki lub makaron.


IMBIR
Ułatwia trawienie i łagodzi mdłości. Jest wskazany przy przeziębieniach i migrenach. Cieniutkie plasterki świeżego imbiru możesz dodawać do gorących napojów, a w wersji utartej do różnych potraw.


JAGODY GOJI
To najzdrowsze owoce świata. Zawierają wapń, przeciwutleniacze, minerały i witaminy. Można je dodać do porannej owsianki lub po prostu do wody.


AWOKADO
Posiada przeciwutleniacze i liczne witaminy, dzięki czemu wspomaga pracę serca i układu nerwowego. Można nim wzbogacać letnie sałatki lub dodawać na kanapki.


PYŁEK KWIATOWY
To męskie komórki rozrodcze kwiatów. Są doskonałym źródłem aminokwasów, biopierwiastków i witamin. Działa także przeciwzapalnie, a dodawać go można do deserów i koktajli.


STEWIA
To naturalna substancja słodząca - jest słodsza nawet od cukru, a nie zawiera kalorii! Hamuje łaknienie i nie niszczy zębów, ma praktycznie same zalety. Korzystaj z jej surowych liści lub suszu.


KASZA JAGLANA
Zawiera sód, potas, magnez i wapń. Jest lekkostrawna i bardzo pożywna. Co ważne - nie zawiera glutenu. Jest świetna z odrobiną oliwy, posiekaną pietruszką lub bazylią.


Może więc warto wprowadzić do naszych potraw mniej znane produkty, skoro są zdrowe i mają same zalety?

1 komentarz:

  1. jagody goji musze w końcu spróbować:) Jestem ich bardzo ciekawa;)

    OdpowiedzUsuń