środa, 7 maja 2014

Czytamy etykiety 3

Dziś kolejna porcja produktów, którym szczegółowo się przyjrzałam. Są to zwykle rzeczy przypadkowe, które "wpadają" mi do ręki, bez podziału na te zdrowe i niezdrowe, albowiem tak jak już wcześniej pisałam - należy znać składy wszystkich znanych marek, tak aby świadomie dokonywać w sklepie wyborów.

Bluedino - Gouda, ser pełnotłusty:
To jeden z bardziej znanych serów w opakowaniu, dostępnych w Lidlu. Opakowanie ma standardowo 250 g, a w 100 g sera znajduje się 334 kcal, 25 g białka, 0,1 g węglowodanów oraz 26 g tłuszczu.


Składniki:
mleko pasteryzowane
podpuszczka kultury bakterii
sól spożywcza
barwnik: annato
substancja konserwująca: azotan potasu
stabilizator: chlorek wapnia

Po pierwsze podkreślę fakt, iż mamy do czynienia z serem pełnotłustym, więc ilość tłuszczu jest tutaj uzasadniona. 
Azotan potasu jest to E250 czyli konserwant, dzięki któremu mamy taką długą datę ważności. Znajdziemy go praktycznie w każdej przetworzonej wędlinie. Jest on jednak bardzo niebezpieczny, zwłaszcza dla dzieci. Mówi się nawet o jego rakotwórczym działaniu!
Chlorek wapnia to E509, działa głównie jako regulator kwasowości. Przy zbyt częstym stosowaniu można mieć spore problemy żołądkowe, odnotowano nawet zaburzenia rytmu serca!

Sokołów - Parówki z szynki:
Opakowanie zawiera 6 parówek o łącznej masie 220 g. W 100 g produktu znajduje się 285 kcal oraz 13 g białka, 2 g węglowodanów i 25 g tłuszczu.


Składniki:
mięso wieprzowe z szynki (93%)
sól
białko sojowe
aromaty
przyprawy i ich ekstrakty
hydrolizat białka kukurydzianego
ekstrakt drożdżowy
skrobia ziemniaczana
regulatory kwasowości: cytrynian sodu, octan sodu
glukoza
przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu
substancja konserwująca: azotan sodu

Parówki to temat na osobny post. Dziś wybrałam dla Was te lepsze, mające 93% mięsa. 
Cytrynian sodu to E331 i działa jako konserwant i wzmacniacz smaku. Natomiast octan sodu to E262 i nie stwierdzono u niego złego działania na zdrowie.
Izoaskorbinian sodu to E316 i jest przeciwutleniaczem. Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych po jego spożyciu.
Konserwant azotan sodu odpowiada także za smak i barwę naszych parówek. Dodawanie do żywności azotynów może prowadzić do powstawania niewielkich ilości silnie rakotwórczych nitrozoamin. W związku z tym firmy produkujące żywność dodają do swych wyrobów kwas askorbinowy lub kwas izoaskorbinowy, by zahamować powstawanie tych szkodliwych związków, co w znacznym stopniu redukuje ten problem. Nie zmienia to jednak faktu, że należy ograniczyć jego spożywanie.

Pepsi:
Puszka tego popularnego napoju to 330 ml, co daje nam 133 kalorie. W 100 ml pepsi znajdziemy 10,68 g węglowodanów w tym cukrów.


Składniki:
woda
cukier
dwutlenek węgla
barwnik: karmel E150d
regulator kwasowości: kwas fosforowy
aromaty: w tym kofeina

Pepsi to napój przede wszystkim powodujący tycie. Zawiera bowiem mnóstwo cukru, prawie 8 kostek w jednej puszcze! 
E150 - karmel - czyli częściowo zwęglony cukier jest również podejrzaną substancją. 
Kwas fosforowy  to E338, który powoduje demineralizację kości! Osłabia także zęby i powoduje problemy z trawieniem.

Soft Cakes - Biszkopty z galaretką morelową:
Ciasteczka podobne do Delicji, popularne w Lidlu to opakowanie 150 g. W 100 g znajdziemy 373 kalorie, 4 g białka, 70 g węglowodanów i 8 g tłuszczu.


Składniki:
Galaretka (48%):
cukier
woda
syrop glukozowy
zagęszczony sok morelowy (1,5%)
substancja żelująca: pektyna
regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, cytrynian trisodowy
aromat
Biszkopt (37%):
mąka pszenna
cukier
jaja
woda
skrobia ziemniaczana
glukoza
syrop glukozowo-fruktozowy
emulgatory: E471, E475
olej roślinny rzepakowy
substancje spulchniające: E500, E450
aromat
sól
barwnik: beta - karoten
Czekolada (15%):
cukier
miazga kakowa
tłuszcz kakaowy
emulgatory: lecytyna sojowa, E476
aromat: wanilina.

Jeśli chodzi o wszelkiego rodzaju ciastka sklepowe, postanowiłam dodawać ich jak najwięcej, bowiem mają naprawdę fascynujące składy. Nawet jeśli ich nie jemy, to często kupujemy takie słodycze dzieciom, więc przynajmniej miejmy świadomość czym są karmione.
Pektyny w substancji żelującej to mieszanina węglowodanów naturalnie występująca w roślinach i nie mają żadnego złego wpływu na nasze zdrowie. W przeciwieństwie do kwasu cytrynowego! Cytrynian trisodowy natomiast to E331 i jest dodatkiem smakowym o niezbadanym wpływie na nasz organizm. 
Syrop glukozowo-fruktozowy jest substancją słodzącą, to po prostu wodny roztwór cukrów prostych. Powoduje tycie, chroniczną otyłość, cukrzycę typu 2, a co najgorsze - zawsze potęguje apetyt.
E471 to środek ułatwiający uzyskanie odpowiedniej konsystencji, na szczęście nie jest niebezpieczny.
E475 metabolizowane jest w organizmie jak normalny tłuszcz, dlatego również nie ma efektów ubocznych po jego spożywaniu.
E500 to substancja spulchniająca, stosowana także jako regulator kwasowości. 
E450 to difosforany, znajdujące się głównie w serach topionych, powodujące niestety problemy z trawieniem.
Lecytyna sojowa natomiast to E322, naturalny emulgator.
E476 jest organicznym związkiem chemicznym stosowanym przede wszystkim w czekoladach, który może odkładać się w wątrobie i nerkach! Należy ograniczyć spożywanie produktów z tym składnikiem.
Wanilina może powodować podrażnienia skóry, alergie i uczulenia, zmiany pigmentacji a nawet kontaktowe zapalenie skóry. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych!

Schulstand - Fitness Style ze słonecznikiem:
Chleb żytni pasteryzowany ze słonecznikiem to opakowanie 390 g, a w 100 g produktu znajduje się: 236 kalorii oraz 7,9 g tłuszczu, 29,1 g węglowodanów, 9,4 g błonnika, 7,3 g białka i 1,4 g soli. 


Składniki:
naturalny zakwas (woda, mąka żytnia) 33%
mąka żytnia razowa 18%
ziarno żyta 16%
woda
siemię lniane
ziarno słonecznika 7%
sól
drożdże
ocet
ekstrakt słodowy jęczmienno-pszenny ciemny
ekstrakt słodowy jęczmienny jasny
błonnik ziemniaczany
regulator kwasowości: kwas cytrynowy

Chlebek zawiera gluten i niestety wcale nie jest taki "Fitness". 
Kwas cytrynowy czyli E330 jest bardzo niebezpieczny. Pisałam już o nim wiele razy, dlatego tylko podkreślę, iż są to odpady poprodukcyjne cukru, które mają działanie rakotwórcze! Możecie znaleźć informacje, że jest to konserwant raczej bezpieczny, a wszystkie złe opinie na jego temat są błędne. Ja jednak jestem zdania, że trzeba z nim bardzo uważać, a najlepiej unikać. Zwłaszcza jeśli jest w składzie chleba z napisem "Na Zdrowie!".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz