piątek, 25 kwietnia 2014

Dlaczego warto jeść warzywa?

Warzywa muszą być w każdej diecie i nie mam na myśli tu tylko osób odchudzających się. Nieważne bowiem czy chcesz schudnąć czy przytyć, musisz jeść warzywa, także surowe. Wiemy, że są zdrowe i wypada je wpleść w menu, ale czy zdajemy sobie sprawę czego tak naprawdę nam dostarczają i w jakich ilościach należy je spożywać?

Warzywa to przede wszystkim świetne źródło witamin, składników mineralnych oraz błonnika. Charakteryzują się również dużą zawartością wody, dzięki czemu mają niewiele kalorii. Należy je jeść 4 razy dziennie w różnych konfiguracjach. 


Dieta bogata w warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia:

- chorób układu sercowo- naczyniowego,
- cukrzycy typu 2,
- chorób nowotworowych,
- chorób układu pokarmowego.

Warzywa świeże jak i mrożone, zalecane są zarówno dzieciom jak i osobom dorosłym, ludziom zdrowym, jak też cierpiącym na różnego rodzaju schorzenia, osobom aktywnym fizycznie oraz tym o siedzącym trybie życia.

Składniki warzyw, które działają leczniczo:

- karoteny przekształcane w organizmie w witaminę A - związki o właściwościach przeciwutleniających, wspomagające organizm w walce z nowotworami, miażdżycą. Odpowiedzialne za prawidłowy proces widzenia, „zdrowy wygląd" skóry i śluzówek,

- polifenole i fenole - wspomagające organizm w walce z wolnymi rodnikami, skuteczne w walce z różnego typu nowotworami,

- witamina E - naturalny przeciwutleniacz, chroniący przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, niezbędna do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych,

- foliany - niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego (szczególnie w okresie życia płodowego) oraz prawidłowego dojrzewania krwinek czerwonych, 

- witamina C - związek o właściwościach przeciwutleniających, stymuluje wytwarzanie kolagenu, chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz wzmacnia odporność organizmu, przyspiesza gojenie się ran i uszczelnia naczynia krwionośne,

- witamina K - odpowiedzialna za prawidłową krzepliwość krwi, posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne,

- składniki mineralne, a wśród nich: potas, selen, magnez, wapń, miedź, mangan i żelazo,

- błonnik pokarmowy - mieszanina różnych związków o odmiennych właściwościach, korzystnie wpływa na perystaltykę przewodu pokarmowego, obniża stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza poziom cukru we krwi po spożyciu posiłku oraz zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów (zwłaszcza jelita grubego).

Kaloryczność warzyw w 100 g:

Bób – 88
Brokuły – 37
Brukselka – 58
Buraki – 46
Cebula – 37
Cukinia – 18
Cykoria – 25
Czosnek – 144
Dynia – 39
Dynia, pestki – 582
Fasola biała, konserwa – 87
Fasola biała, ziarno suche – 346
Fasola czerwona, konserwa – 104
Fasola szparagowa – 42
Fasola szparagowa, konserwa – 26

Groch, suche ziarno – 349
Groszek zielony – 98
Groszek zielony, konserwa – 83
Kalafior – 31
Kalarepa – 33
Kapusta biała – 38
Kapusta czerwona – 45
Kapusta włoska – 50
Karczochy – 57
Kiszone ogórki – 12
Kukurydza, konserwa – 94
Kukurydza ziarno – 145
Marchew – 41
Ogórek – 15

Papryka czerwona – 35
Papryka konserwowa – 37
Pietruszka korzeń – 83
Pietruszka liście – 60
Pomidor – 29
Por – 47
Rzodkiewka – 21
Sałata – 20
Szczypiorek – 39
Szparagi – 24
Szpinak – 26
Ziemniaki - 87



Wszystkie osoby dbające o swoją sylwetkę i prawidłową masę ciała powinny wzbogacić codzienny jadłospis w kolorowe warzywa, które można spożywać zarówno na surowo - w formie surówek, jak również gotowane, grilowane lub duszone. Niektóre warzywa (np. brokuły, soja, marchew, kapusta włoska, jarmuż) zalicza się do żywności funkcjonalnej tzn. takiej, której spożywanie wiąże się z udokumentowanymi korzyściami zdrowotnymi, wynikającymi z obecności jednego lub wielu składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz