Dziś pokażę Wam moją ulubioną zupę. Z pewnością przepisów na krem z papryki jest wiele i bazują mniej więcej na tych samych produktach, ja jednak opiszę jedną z najbardziej fit wersji. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu.
Czego potrzebujemy?
6 dużych czerwonych papryk
2 cebule
2 ziemniaki
1 jogurt naturalny
2 łyżki oliwy z oliwek
3 chili peperoncini całe
pieprz cayenne
250 ml wody
Sposób przygotowania:
Najpierw rozgrzewamy oliwę na małym ogniu w średniej wielkości teflonowym rondlu lub zwykłym garnku. Po kilku minutach dodajemy drobno skrojoną cebulę i czekamy aż zmięknie, często mieszając. Następnie dodajemy skrojone w plasterki ziemniaki oraz posiekaną paprykę. Zalewamy wszystko wodą i dodajemy przyprawy. Oprócz pieprzu, wrzucamy papryczki chili dla wyostrzenia smaku. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut. Po ugotowaniu warzyw, wlewamy naszą zupę do miksera, pamiętając o tym, że nie należy odsączać wody. Podczas obróbki termicznej warzywa często tracą swoje właściwości odżywcze, "wypuszczając" je do wody. Zupę rozdrabniamy i z powrotem przelewamy do garnka. Dla zagęszczenia dodajemy jogurt naturalny, po czym wszystko dokładnie mieszamy.
Dlaczego właśnie taki krem jest zdrowy?
Czerwona papryka bardzo korzystnie wpływa na naszą skórę. Dostarcza nam mnóstwo beta-karotenu, czyli prowitaminy A. Już w 100 g papryki jest 70% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Dba więc o naszą cerę i jej piękny kolor. Wsparta witaminą C, zwolni proces starzenia się skóry, a w związku z tym opóźni powstawanie zmarszczek. Zawiera również rutynę, tak więc polecana jest zwłaszcza osobom z pękającymi naczynkami, o kruchych naczyniach krwionośnych. Kolejnym jej plusem jest niska kaloryczność, w 100 g papryki jest tylko 35 kalorii.
Cebula ma również nie mniej zalet. Zawiera witaminy A, C, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, wapń, a także jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Co ważne, duszona czy gotowana cebula nie traci swoich właściwości odżywczych. warzywo to ma wiele właściwości leczniczych. Pomaga w leczeniu wrzodów na skórze, trądziku różowatego, a także przy oparzeniach, odmrożeniach, czyrakach i stanach zapalnych żył.
Ziemniak to warzywo, którego ludzie na diecie boją się, jednakże to nie on sam jest zły, lecz w połączeniu z dodatkami, z jakimi zwykło się go podawać - np. schabowym. Tymczasem sam nie zawiera praktycznie tłuszczu, ani wielu kalorii - w 100 g jest ich 75. Na dodatek jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny przez organizm. Jest źródłem potasu, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku, miedzi, manganu, a także wielu witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K. Dzięki tym składnikom, ziemniaki pozytywnie wpływają na nasz organizm, między innymi: obniżają ciśnienie krwi, dają dużą dawkę energii, są świetne dla osób z problemami gastrycznymi, a także pomagają przy bólach głowy i migrenach.
Jogurt naturalny to świetne źródło wapnia, niezbędnego w utrzymaniu zdrowych zębów i kości, a także fosforu, tak ważnego do procesu krzepnięcia krwi. Zawiera również witaminy z grupy B, które wspomagają trawienie. Jest niezastąpiony w czasie leczenia antybiotykami, ponieważ zawiera żywe kultury bakterii, które wspomagają odtworzenie bakterii jelitowych, zniszczonych przez leki. Zapobiega chorobom układu pokarmowego i jest oczywiście źródłem białka.
Pieprz cayenne przyspiesza przemianę materii i jest bardzo pomocny przy redukcji wagi. Ma wiele właściwości: działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, a nawet antyrakowo. Wspomaga pracę układu odpornościowego, układu krążenia i układu pokarmowego. Cayenne stosowany jest w wszelkiego rodzaju schorzeniach kardiologicznych.
Papryka chili wspomaga odbudowę tkanek oraz wpływa na oczyszczanie organizmu. To niezrównane źródło witaminy A, a także minerałów. Chili to antyoksydant, nie zawiera tłuszczu, za to obfituje w błonnik. Wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi. Tak jak pieprz cayenne, przyspiesza metabolizm.
Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Obniża cholesterol, a także zapobiega chorobom nowotworowym. Mówi się, że jest to tłuszcz młodości, ponieważ spowalnia procesy starzenia.
Ziemniak to warzywo, którego ludzie na diecie boją się, jednakże to nie on sam jest zły, lecz w połączeniu z dodatkami, z jakimi zwykło się go podawać - np. schabowym. Tymczasem sam nie zawiera praktycznie tłuszczu, ani wielu kalorii - w 100 g jest ich 75. Na dodatek jest lekkostrawny i łatwo przyswajalny przez organizm. Jest źródłem potasu, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, cynku, miedzi, manganu, a także wielu witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, D, E i K. Dzięki tym składnikom, ziemniaki pozytywnie wpływają na nasz organizm, między innymi: obniżają ciśnienie krwi, dają dużą dawkę energii, są świetne dla osób z problemami gastrycznymi, a także pomagają przy bólach głowy i migrenach.
Jogurt naturalny to świetne źródło wapnia, niezbędnego w utrzymaniu zdrowych zębów i kości, a także fosforu, tak ważnego do procesu krzepnięcia krwi. Zawiera również witaminy z grupy B, które wspomagają trawienie. Jest niezastąpiony w czasie leczenia antybiotykami, ponieważ zawiera żywe kultury bakterii, które wspomagają odtworzenie bakterii jelitowych, zniszczonych przez leki. Zapobiega chorobom układu pokarmowego i jest oczywiście źródłem białka.
Pieprz cayenne przyspiesza przemianę materii i jest bardzo pomocny przy redukcji wagi. Ma wiele właściwości: działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo, a nawet antyrakowo. Wspomaga pracę układu odpornościowego, układu krążenia i układu pokarmowego. Cayenne stosowany jest w wszelkiego rodzaju schorzeniach kardiologicznych.
Papryka chili wspomaga odbudowę tkanek oraz wpływa na oczyszczanie organizmu. To niezrównane źródło witaminy A, a także minerałów. Chili to antyoksydant, nie zawiera tłuszczu, za to obfituje w błonnik. Wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi. Tak jak pieprz cayenne, przyspiesza metabolizm.
Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Obniża cholesterol, a także zapobiega chorobom nowotworowym. Mówi się, że jest to tłuszcz młodości, ponieważ spowalnia procesy starzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz